fbpx
Macscreen

Hoe realiseer je een vermogensrendement in 2021?

Verkeer je in de gelukkige omstandigheid dat je een liquide vermogen hebt opgebouwd? Dan is het kostbaar om dit vermogen ‘gewoon’ op de bank te laten staan. Geld wordt minder waard en je betaalt belasting en soms ook boeterente. Beleggen in vastgoed wordt dit jaar mogelijk minder aantrekkelijk. In dit artikel ontdek je hoe je toch een rendement weet te verzekeren.

Nut van beleggen

Waarom is het nodig om te beleggen? Een vermogen ‘gewoon’ op de bank laten staan is waarschijnlijk de slechtst mogelijke optie. Dat komt allereerst doordat vermogen in Nederland wordt belast. Over het algemeen gebeurt dit in Box 3. De jaarlijkse belastingheffing voor een vermogen groter dan 50.000 Euro (of 100.000 Euro met partner) betreft zo’n 1,4 procent per jaar

Daarbij wordt geld in Nederland minder waard. De prijzen gaan omhoog, terwijl de loonstijging deze prijsstijging niet kan bijhouden. Dat noemen we inflatie. In Nederland is die beperkt, maar komt toch uit op 1,5 procent. Ook brengen de meeste Nederlandse banken op dit moment een boeterente in rekening bij een vermogen van meer dan 500.000 Euro. Deze zogenaamde negatieve rente bedraagt nu zo’n 0,5 procent per jaar. Het is niet uitgesloten dat deze negatieve rente stijgt of ook kleinere vermogens van toepassing wordt.

Liquide middelen laten renderen

Liquide middelen betreft geld dat niet vastzit in een huis of in een pensioenaanspraak. Wie over liquide middelen beschikt, streeft ernaar om dat vermogen te laten renderen of in elk geval in stand te houden. Dit vermogen, waar je vaak jaren voor hebt gewerkt, wil je immers niet verliezen.

Wie zijn liquide middelen wil laten groeien, kan beleggen in beursgenoteerde aandelen of obligaties. Ook bestaat de mogelijkheid om te beleggen in niet-beursgenoteerde vermogensbestanddelen. Denk bijvoorbeeld aan beleggingen in goud, Bitcoin, teakhout, grond en onroerend goed. Houd er rekening mee dat de waarde-fluctuaties van deze beleggingsvormen nogal extreme vormen kan aannemen. Je kan je inleg ook daadwerkelijk kwijtraken.

Beleggen in vastgoed minder aantrekkelijk

Beleggen in onroerend goed zal in 2021 mogelijk minder aantrekkelijk worden. In Nederland is er een enorm woningtekort. Beleggers die honderden woningen bezitten en tegen forse tarieven verhuren, betalen een wel heel schappelijk tarief van ruim 1 procent belasting op deze inkomsten.

Oppositiepartijen vinden deze situatie niet meer te verantwoorden. Daarom stellen ze voor dat onroerend goed in de privésfeer dat niet wordt gebruikt voor eigen bewoning, voortaan behandeld wordt als ondernemingsvermogen. De winst die verhuurders maken, wordt dan niet meer in Box 3 maar in Box 1 belast. Hierdoor valt het inkomen van beleggers in vastgoed onder het progressieve tarief dat kan oplopen tot bijna 50 procent. Als dit voornemen door de nieuwe regering wordt overgenomen, dan zal beleggen in onroerend goed in de privésfeer minder aantrekkelijk worden.

Overige beleggingsopties

Als je het beheer van je vermogen hebt uitbesteed aan een vermogensbeheerder, dan betaal je daar een vergoeding voor. Het tarief van deze beheersvergoeding bedraagt over het algemeen 0,5 tot 2 procent over het vermogen dat in beheer is genomen.

Tellen we de bovengenoemde lasten bij elkaar op, dan kost het aanhouden van een vermogen zo’n 4 procent. Een vermogen op de bank laten staan, is dus geen optie. Bepaal dus wat voor jou de meest geschikte beleggingsstrategie is en houd er rekening mee dat beleggen in vastgoed mogelijk minder aantrekkelijk wordt dit jaar. Maar wat is wel de oplossing?

In dit artikel leg ik uit waarom beleggen in Sport, Tech & Data een goed alternatief is om spreiding in je portefeuille aan te brengen en tegelijkertijd een mooi rendement te realiseren.